top of page
Foto van schrijverLuca Adamo

De eetcultuur van Lazio

De eetcultuur van Lazio, en met name van Rome, is rijk en divers, diep geworteld in de geschiedenis en tradities van de regio. Het eten uit Lazio staat bekend om zijn eenvoud en het gebruik van verse, lokale ingrediënten.


Traditionele Gerechten

Typische gerechten uit Lazio zijn onder andere pasta alla carbonara (pasta met een romige saus van eieren, kaas, spek, en peper), cacio e pepe (pasta met Pecorino Romano kaas en zwarte peper), en bucatini all'amatriciana (pasta met tomatensaus, guanciale en Pecorino Romano).


Vlees en Vis

Lazio heeft een sterke traditie in het gebruik van vlees, vooral lamsvlees en varkensvlees. Abbacchio alla Romana (Romeins geroosterd lamsvlees) en saltimbocca alla Romana (kalfsvlees met prosciutto en salie) zijn populaire gerechten. Visgerechten, zoals spaghetti alle vongole (spaghetti met venusschelpen), zijn ook geliefd.



Groenten en Peulvruchten

Groenten spelen een belangrijke rol in de keuken van Lazio. Artisjokken, vooral carciofi alla romana (Romeinse artisjokken), en peulvruchten zoals kikkererwten en linzen worden vaak gebruikt in soepen en stoofschotels.


Wijnen

De regio produceert uitstekende wijnen, zoals Frascati en Est! Est!! Est!!! di Montefiascone, die vaak worden geserveerd bij maaltijden.


Street Food

Street food is ook een belangrijk onderdeel van de eetcultuur in Lazio. Supplì (gefrituurde rijstballen gevuld met mozzarella) en pizza al taglio (pizza per stuk) zijn populaire snacks die overal in de straten van Rome te vinden zijn.


Feesten en Vieringen

Eten is een centraal onderdeel van vele feesten en vieringen in Lazio. Tijdens deze gelegenheden worden traditionele gerechten vaak in grote hoeveelheden bereid en gedeeld met familie en vrienden.


Conclusie

De keuken van Lazio is een weerspiegeling van de rijke geschiedenis en cultuur van de regio. De nadruk op eenvoudige, maar smaakvolle gerechten gemaakt van verse, lokale ingrediënten maakt de eetcultuur van Lazio uniek en geliefd, zowel in Italië als daarbuiten.

3 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page